Nie uwierzyłabym, że zwykły biszkopt może być tak smaczny. Przepis na super miękką szarlotkę w 10 minut

Proste ciasto w rodzaju ”wymieszaj i upiecz”. Najbardziej lubię z jabłkami, ale można dodać też inne owoce wedle upodobań. Ciasto wychodzi puszyste, miękkie i wspaniale nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 220 g mąki
  • 170 g pokrojonego w kostkę masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka lub inne owoce (ilość wedle upodobań)

Sposób przygotowania:

Oddzielam żółtka od białek.

Żółtka odstawiam, białka ubijam z łyżką cukru na sztywno. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia – będzie mi potrzebna później.

Ucieram masło z cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę.

Dodaję do masy żółtka, po czym w niewielkich porcjach mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wyłączam mikser. Do masy dodaję ubitą pianę i mieszam łyżką, aby ciasto pozostało puszyste.

Ciasto wylewam na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Na wierzchu układam plasterki jabłek wgniatając je lekko w ciasto (można też użyć inne owoce, np. śliwki lub rabarbar)

Posypuję cukrem.

Piekę w 175 stopniach do suchego patyczka.

error: Treść zabezpieczona !!