Ten biszkopt to pyszne lody o smaku śmietankowym, które rozpływają się w ustach. Jak najbardziej warto się postarać.

Jest to świetny przepis na kremowe biszkopty. Rozpływa się w ustach i smakuje zupełnie jak lody. Najwyższy czas, abyś go wypróbował.

Potrzebne składniki:

  • 1 mała cytryna
  • 250 g Mascarpone,
  • 6 jaj,
  • 140 g cukru
  • 100 ml mleka pełnego
  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Obierz cytrynę, umyj ją, a następnie wyciśnij z niej sok. Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj ze sobą białka i cukier. Pozwól, aby mleko się ogrzało, a następnie pozwól masłu ostygnąć. W dużej misce wymieszaj żółtka i mascarpone.

Następnie ubij razem połowę cukru (70g), mleko, sok z cytryny, skórkę (po 1 łyżce) i sól. W końcowej fazie dodajemy odcedzoną przez sito mąkę oraz skrobię. Masa powinna być dokładnie wymieszana.

W misce wymieszać ze sobą trzy białka. Po ubiciu pierwszego białka dodajemy do masy drugie. Nie należy zbytnio ubijać trzeciego białka.

Całą masę wymieszać z trzecią częścią. Ciasto przełożyć do okrągłej patelni o średnicy 20 cm lub mniejszej kwadratowej. Owinąć ciasto folią, uważając, aby folia nie była wyższa niż 1,5 cm od jej górnej krawędzi.

Można dodać więcej ciasta, ale nie więcej niż 1,5 cm do górnej krawędzi. Formę należy umieścić w głębokim naczyniu, które wcześniej zostało wypełnione wrzącą wodą (3 cm).

Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Po 30 minutach wyłącz piekarnik. Następnie wyjmij naczynie z wodą i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.

W tym czasie drzwiczki powinny być lekko uchylone. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Po wyjęciu z formy posypać ciasto cukrem pudrem. Teraz jest gotowe do podania. Smacznego!