Od wczoraj każdy się zajada w moim domu. Zupa “Boski Smak”. -bardzo pożywna i lekka.

Wstęp do zupy

Tzw. zupa boski smak jest posiłkiem bardzo pożywnym oraz lekkim. Wyróżnia ją także nadzwyczajny aromat.

Składniki

Aby przygotować boski przysmak, będziesz potrzebować:

  • 500g wieprzowych żeberek,
  • 200g bloku serka topionego
  • 200g ziemniaków,
  • 100 gramów świeżego bądź mrożonego zielonego groszku,
  • 1 sztukę liściu laurowego,
  • 1 marchewkę,
  • 1 cebulkę,
  • 2 łyżki ryżu,
  • dowolnego zioła, pieprzu, soli oraz oliwy bądź oleju roślinnego.

Przygotowanie

Pierwszym krokiem do przygotowania boskiej zupy będzie umieszczenie żeberek w garnku z wodą – jej poziom musi unosić się nad żeberkami [woda powinna je zakryć]. Następnie wstaw je na kuchenkę i zapal gaz. Poczekaj, aż woda zacznie wrzeć.

Kiedy się tak stanie, będzie to oznaczać, iż żeberka są gotowe. Dokładnie umyj je w “nowej” wodzie [“starą” wylej]. Umyj również garnek. Gdy to zrobisz, ponownie umieść w nim żeberka i nalej do niego 2,5 litra świeżej wody.

Następnie połóż go na kuchenkę, zapal średni gaz i gotuj przez około 40 minut. Kiedy będziesz czekać, wykorzystaj ten czas na obranie i pokrojenie na małe kawałki [najlepiej w kostkę] ziemniaków.

Zrób to samo także z cebulką. Obierz również marchewkę i zetrzyj ją. Następnie weź patelnię, wlej na nią olej roślinny i włóż cebulkę. Smaż tak długo, aż warzywo będzie miało złoty kolor. Następnie na patelkę dodaj marchewkę i wymieszaj ją z cebulą.

Smaż je przez 2 minuty. Kiedy minie wspomniany wcześniej czas na gotowanie żeberek [40 minut], wyciągnij je z garnka i ostudź. Następnie pokrój je na małe kawałki i wyrzuć kości.

Nie wylewaj jednak po nich wody, ponieważ kiedy wykonasz poprzednią czynność, będziesz musiał wrzucić do tej wody ziemniaki oraz ryż i gotować je przez 15 minut. Gdy ten czas minie, dodaj do garnka zielony groszek oraz ponownie żeberka [tym razem pokrojone i bez kości].

Następnie je zagotuj. Później dodaj jeszcze ser i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Posól oraz popierz. Wrzuć do gotującej się zupy także liść laurowy i warzywa. Jeżeli zdecydowałeś się na zioła, drobno je pokrój i również dodaj do boskiej potrawki.

Następnie wszystko wymieszaj i zagotuj zupę. Później zgaś gaz i odczekaj 5 minut. Nie podnoś w tym czasie pokrywki. Później możesz zacząć jeść. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!