Drożdżowe makowe Å›limaczki – DoskonaÅ‚y pomysÅ‚ na szybkÄ… i prostÄ… w wykonaniu sÅ‚odkÄ… przekÄ…skÄ™ do popoÅ‚udniowej kawki lub herbatki.
Deser z makiem sprawdzi się idealnie nie tylko w święta.
W połączeniu z ciastem drożdżowym stanie się ulubioną słodką przekąską dla domowników. Wystarczy chwila, by wykonać ten szybki i efektywny przepis. Przekonaj się sam/a!
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 500 g mÄ…ki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g margaryny
Nadzienie:
- 260 g chałwy
- 200 g maku
Dodatkowo do posmarowania ślimaczków przed pieczeniem potrzebne będą:
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.
Ciasto:
Na początku należy wymieszać drożdże z ciepłą wodą oraz 1 łyżką cukru. Dodać pozostały cukier, mleko oraz olej i wymieszać. Wbić do masy 2 jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę. Zagniatać masę, aż do uzyskania elastycznego ciasta.
Nadzienie:
Aby pozbawić mak gorzkiego posmaku i nadać mu wilgotną konsystencję, należy zalać go wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 minut. Trzeba zrobić to przed przygotowaniem nadzienia. Po ugotowaniu odsączyć mak od wody, a następnie zblendować go z chałwą i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wcześniej przygotowane ciasto podzielić na równe części. Rozwałkować każdą z nich do owalnego kształtu oraz posmarować nadzieniem. Gotowe kawałki z nałożonym nadzieniem zwinąć na kształt rulonu, a następnie pokroić na równe części. Blaszkę przed nałożeniem ślimaczków należy posmarować olejem słonecznikowym, by nie przywierały.