Ciasteczka „Minutka” to prawdziwe odkrycie. Tak przygotowała je moja babcia.

Ciasteczka „Minutka” z dżemem wykonane zgodnie z tym przepisem są słodkie, apetyczne, piękne – i bardzo smaczne. Ciasto jest delikatne i miękkie. A upieczenie ich jest proste i łatwe: nawet wyrabianie ciasta jest dziecinnie proste. Idealny dodatek do kawy i herbaty!

Składniki

  • 350 gr mąki pszennej
  • 120 gr masła
  • 100 gr kwaśnej śmietany
  • 50 gr cukru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • ulubiony dżem – do nadzienia

Przygotowanie

Przesiej mąkę pszenną do osobnej miski. Schłodzone masło zetrzyj na grubej tarce. Wymieszaj masło z mąką i utrzyj je w „okruchy” dłońmi.

Wbij jajo do osobnej miski. Do jajka dodaj śmietanę i cukier. Wymieszaj jajko z innymi składnikami za pomocą trzepaczki, aż powstanie biała pianka.

Do mieszanki jajecznej dodaj sól i sodę. Wlej płynną mieszaninę do mąki i wymieszaj ciasto za pomocą łyżki. Następnie wyłóż ciasto na stół, posyp mąką i zagnieć rękami.

Gotowe ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj je w cienkie prostokąty. Grubość ciasta powinna wynosić 3-4 milimetry. Przetnij je na małe kwadraty o wymiarach około 5 na 5 centymetrów. Umieść dżem na środku każdego kwadratu.

Przeciwległe końce kwadratu złącz względem siebie. Posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i przenieś na nią ciasteczka. Włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika ciasteczka na około 10-15 minut.

Możesz samodzielnie dostosować słodkość deseru, dodając lub nie dodając cukru do ciasta. Smacznego!