Pyszne, delikatne i aromatyczne. Szybko i pysznie. Cebulowe ciasto z jajkiem jest niezwykle smaczne.

Może nie jest to przepis na typowe ciasto z masą i biszkoptem, ale jest warte uwagi. Pyszne, delikatne i aromatyczne – jednym słowem – poezja.

Ja osobiście je pokochałam od razu, a podane gościom stało furorą! Znajomi wypytywali się mnie o przepis i pisali potem jak pyszne ciasto im wyszło. Co więcej zrobienie go nie zajmuje wcale długo, a dźwięk chrupiących brzegów aż cieszy i uszy i oczywiście podniebienia.

Składniki:

*na ciasto– 200 g mąki pszennej

  • 100 g masła
  • 1 jajko (samo żółtko)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 30 ml zimnej wody

*nadzienie

  • 2 gotowane jaja kurze
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 sztuki serka topionego

*pozostałe składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki stołowe mleka (ewentualnie śmietany)
  • sól, papryka (do smaku)

Przygotowanie:

Do miski z przesianą mąką dodaj sól, sodę i wymieszaj. Schłodzone masło pokrój na kostki i dodaj do mąki. Wszystko utrzyj tak, żeby powstały tzw. “okruchy”. Do mieszanki dodaj żółtko, zimną wodę i zagnieć szybko rękami, tak żeby powstało kruche ciasto.

Uformuj z ciasto kulę, włóż do folii spożywczej i chłódź w lodówce przez pół godziny. W tym czasie przygotuj nadzienie do ciasta. Pęczek szczypiorku dobrze umyj, osusz i posiekaj drobno nożem.

Ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w małą kostkę. Następnie połącz je z posiekanym szczypiorkiem i dokładnie wymieszaj. Po upływie 30 min. wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię spożywczą i rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy.

Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niej ciasto, tak aby pokrywało ono również boki formy. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, tak aby podczas pieczenia dostało się do niego powietrze. Schłodzone serki topione zetrzyj na tarce  i posyp równomiernie całe ciasto.

Przygotowaną wcześniej masę z jajek i szczypiorku wyłóż na wierzchu. Do miski włóż jajka, sól, paprykę (ja daje pół łyżeczki) oraz dolej mleko i wymieszaj wszystko trzepaczką do połączenia składników. Tę masę wylej na ciasto jajeczne.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika, poczekaj aż ostygnie i wtedy wyjmij z blaszki i podawaj. Na wierzch gotowego ciasta można dać pokrojony szczypiorek do smaku.

Ciasto jajeczne jest sycące i rozpływające się w ustach. Nadaje się do jedzenia jako osobne danie lub, np. do zupy zamiast chleba. Możliwości jest wiele, podawaj je według uznania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!