Największy przysmak z bananów i kremu budyniowego, jaki kiedykolwiek próbowałam: Ciasto 3 kolorowe.

Cudowny tort bananowy, który stał się hitem w moim domu. Przygotowanie jest proste, a ciasto nie tylko wygląda obłędnie, ale też świetnie smakuje!

Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 40 ml oleju słonecznikowego
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka

Na 1-szy krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 torebka budyniu waniliowego (70 g)

Na 2-gi krem:

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 60 g budyniu karmelowego
  • 2 lub 3 banany + sok z cytryny

Do dekoracji:

  • plastry pomarańczy
  • maliny
  • listki mięty

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Podczas ubijania do masy dodaj olej, mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 25 minut.

Teraz przygotuj pierwszy krem. Wlej mleko do garnka, dodaj przesianą skrobię kukurydzianą, torebkę budyniu waniliowego, dobrze wymieszaj i ugotuj. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, nakłuj w kilkunastu miejscach wykałaczką, polej mlekiem. Wlej pierwszy przygotowany krem na ciasto i przykryj folią spożywczą.

Czas przygotować drugi krem. Do garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj budyń karmelowy i gotuj do zgęstnienia masy.

Pokrój banany w kółka i polej sokiem z cytryny. Następnie ułóż je na warstwie kremu. Banany polej kremem pomarańczowym, równomiernie rozprowadź, przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce na 2-3 godziny. 

Po tym czasie za pomocą noża oddziel ciasto od foremki, udekoruj według gustu, pokrój i podawaj do aromatycznej kawy. Życzę smacznego!