Przepis wart zapisania. Smaczne i zdrowe cukinie, którym możesz się delektować każdego dnia.

Przygotuj szybkie i niesamowicie pyszne krążki cukinii nadziewane serem według tego prostego przepisu. Sprawdzą się one jako szybki, letni obiad, sycąca kolacja czy po prostu jako przekąska na spotkania z przyjaciółmi.

Potrzebujesz:

  • 2 cukinie (około 500 g)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 150 g twardego sera
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Na sos:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 20 – 30 g koperku
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Cukinię umyj, osusz i pokrój w średniej grubości krążki. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce. Wbij jajka do miski, posól i wymieszaj za pomocą widelca.

Włóż pomiędzy dwa kawałki cukinii starty ser (nie musisz przecinać cukinii do końca, aby plastry się łączyły z jednej strony).

Na patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej. Następnie obtocz warzywa w skrobi i jajku. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Teraz wystarczy, że wymieszasz śmietankę z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Ten delikatny sos idealnie uzupełni smak krążków z cukinii. Życzę smacznego!