Ciasto z cukinii to wspaniały sposób na delektowanie się tym letnim warzywem. Przepis.

Puszyste ciasto z serem i cukinią

Powtarzanie w kółko tego samego przepisu na ciasto jest po prostu zbyt nudne. Ten przepis pozwala przygotować pyszne, niezwykle aromatyczne ciasto z cukinii, które świetnie nadaje się zarówno na lato, jak i na inne pory roku.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

Składniki podstawowe:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka,
  • Dodaj szczyptę soli.

Dodatkowe składniki:

  • Cztery jajka, białka oddzielone od żółtek.
  • 60 g tartego sera
  • 500 g cukinii
  • Szczypta mielonego pieprzu.
  • 20 g masła do wysmarowania patelni, w której będziemy piec nasze ciasto
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Na wierzch 30 g masła
  • Posypać ciasto 50g startego sera.

Jak przygotować:

Rozgrzej masło w rondelku, a następnie dodaj do niego mąkę. Kontynuuj podgrzewanie na małym ogniu, aż mąka się zarumieni. Dodaj pół łyżeczki soli do masy, a następnie powoli wlej mleko. Całość dobrze wymieszaj.

W ten sposób powstanie biały sos, który gotuje się na małym ogniu przez około 3 do 4 minut. Gdy sos będzie gotowy, odstawić go na około 10-15 minut do ostygnięcia. Po starciu cukinii na tarce, odsączyć z niej nadmiar wilgoci i umieścić na sicie.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do przygotowanego wcześniej sosu dodaj 4 żółtka i 60 g startego sera. Dodaj cukinię do masy, ściskając ją w dłoniach. Dobrze wymieszać z solą i pieprzem. Białka i szczyptę soli wymieszać, aż będą sztywne.

Następnie powoli dodaj białka do miski wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko, aż będzie puszyste. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem i wsyp bułkę tartą. Rozłóż masę na blasze do pieczenia. Posypać serem. Przykryć plasterkami masła.

Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Teraz ciasto jest gotowe.