Cukinia z czosnkiem to świetna propozycja na przygotowanie szybkiej i prostej przekąski. Wystarczy użyć kilka podstawowych składników, które z pewnością każdy posiada w swojej kuchni.

W tym artykule poznasz przepis na przygotowanie pysznej i chrupiącej cukinii, dzięki której nie pobrudzisz swoich rąk. Poniższe danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

  • Mąka gładka 3 łyżki
  • cukinia 3 szt.
  • jaja 3 szt.
  • skrobia kukurydziana 2 łyżki
  • olej roślinny do smażenia.

Dodatkowo:

  • sos sojowy 100 ml
  • sezam 1-2 łyżki
  • ząbek czosnku

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Cukinię połóż na deseczce do krojenia i widelcem wydrąż głębokie rowki na całej powierzchni, końcówki odetnij nożem.

Następnie cukinię przekrój na pół i pokrój w mniejsze kawałeczki.

Pokrojoną cukinię przełóż do woreczka na przyprawy i dodaj sypkie składniki takie, jak skrobię kukurydzianą i mąkę.

Zamknij torebeczkę na przyprawy i potrząśnij porządnie w taki sposób, by każdy kawałek cukinii był pokryty sypkimi składnikami.

W osobnej misce roztrzep jajka.

Cukinię przełóż do miski i polej całość masą jajeczną, dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni i przełóż kawałki cukinii za pomocą widelca na patelnię, podsmaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony.

Pomocne będą praktyczne młotki do przewracania cukinii.

Usmażoną cukinię przełóż do głębszej miski, dodaj sos sojowy i starty czosnek, na sam koniec dodaj sezam i wymieszaj.

Odstaw na 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Smacznego!