Czosnkowe ślimaczki babuni: W mgnieniu oka znikną ze stołu!

Doskonałe czosnkowe ślimaczki, które można szybko przygotować i na pewno ucieszysz nimi całą rodzinę. Dziś pokaże Ci cudowny pomysł, jak wykonać zachwycająco piękne bułeczki. Będą idealnym dodatkiem na każdą imprezę, a nawet na rodzinną kolacje.

Potrzebujesz:

  • Mąka pszenna – 500 g
  • Mleko – 250 ml
  • Drożdże – 40 g
  • Sól
  • Olej – 100 ml

Nadzienie:

  • Masło – 100 g
  • Serek śmietankowy – 100 g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pietruszka
  • Sól

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto. Masło wymieszaj z serkiem śmietankowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i dopraw solą, jeśli lubisz to również dodaj posiekaną natkę pietruszki. Z ciasta urywaj mniejsze kawałki, które musisz uformować w kulkę i rozwałkować jak na zdjęciu poniżej.

Nadzieniem posmaruj rozwałkowane ciasto i zwiń.

Przetnij na środku i skręć obie części. Następnie zapleć obie części dookoła siebie i złącz końce.

Pozostaw na około 15 min. na blaszce, posmaruj jajkiem i upiecz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!