Ugotowałam 2 garście tych liści i pozostawiłam do ostygnięcia: Maść która ma szereg właściwości zdrowotnych, pomoże każdemu w rodzinie!

Babka lancetowata to roślina o niesamowitym działaniu leczniczym.

Ludzie na całym świecie wykorzystują jej niesamowite właściwości w ziołolecznictwie. Przy jej wykorzystaniu można stworzyć wiele produktów, a w tym maść o niesamowitym wpływie na organizm. Receptura jest niesamowicie prosta i łatwa do wykonania w warunkach domowych.

Maść z babki lancetowatej

Do zrobienia maści potrzebujemy:

  • 100 g masła o zawartości 80% tłuszczu lub słoninę
  • 50 g świeżo zerwanych liści babki lancetowatej

Sposób przygotowania: 

Na początku należy odpowiednio przygotować liście babki. W tym celu musimy je dokładnie umyć w letniej wodzie. Następnie konieczne jest osuszenie babki przy pomocy ręcznika papierowego. Czyste i suche liście kroimy nożem na jak najmniejsze kawałki. Do rozpuszczonego tłuszczu dodajemy posiekaną babkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut.

Na następny dzień, kiedy maść wystygnie, należy ją nieznacznie podgrzać, a następnie przełożyć przez jałową gazę. Dzięki takim działaniom pozbędziemy się dużych elementów liści, które utrudnią korzystanie z kosmetyku. Gładką maść należy przełożyć do niewielkich pojemniczków, najlepiej takich z ciemnego szkła. Preparat należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu, które nie jest narażone na działanie promieni słonecznych.

Sposób użycia:

Maść jest niezwykle łatwa w użyciu. Wystarczy nanieść jej niewielką ilość na skórę. Można robić to 3-4 razy dziennie, w zależności od potrzeb. Taki preparat ma działanie zmiękczające oraz antyseptyczne.

Babka lancetowata — zastosowanie

Warto wiedzieć, że maść nie jest jedynym sposobem na zastosowanie babki lancetowatej. Chociaż dla wielu ta roślina jest jedynie chwastem, to warto poznać jej niesamowite właściwości lecznicze. Głównie znana jest ze swojego niesamowitego wpływu na górne drogi oddechowe. Jednak do jej niesamowitych właściwości możemy zaliczyć również:

  • poprawia pracę układu immunologicznego
  • poprawia krążenie krwi, zapobiega powstawaniu żylaków
  • pomocna w leczeniu wielu chorób układu oddechowego
  • korzystnie wpływa na trawienie
  • ma właściwości antyseptyczne
  • reguluje pracę jelit, zapobiega powstawaniu skurczy oraz kolek
  • wspomaga regenerację tkanek, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran
  • ma działanie moczopędne, korzystnie wpływa na pracę nerek oraz usuwa bakterie z dróg moczowych
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby
  • skuteczna w profilaktyce osteoporozy

Babka lancetowata w formie nalewki

Przygotowanie nalewki z babki nie jest zbyt trudne. Potrzebne do tego będą:

  • dowolnej wielkości wybrany pojemnik ze szczelnym zamknięciem
  • ilość młodych liści babki lancetowatej pozwalająca na zapełnienie pojemnika
  • alkohol (najlepiej wódka)

Sposób przygotowania:

Do przygotowanego pojemnika należy wsadzić młode liście babki tak, aby go wypełniły (bez upychania). Następnie liście trzeba zalać alkoholem w takiej ilości, aby wraz z liśćmi zajął całą objętość naczynia. Tak przygotowany pojemnik koniecznie trzeba szczelnie zamknąć, a następnie odstawić na około dwa tygodnie, kilka razy dziennie wstrząsając pojemnik w celu wymieszania zawartości. Po upływie 14 dni nalewkę należy przecedzić na przykład przy wykorzystaniu gazy.

Sposób użycia:

Nalewkę z babki lancetowatej należy przechowywać w małych, ciemnych buteleczkach w miejscu chronionym przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych i najlepiej stosunkowo chłodnym. Nalewka jest zdatna do spożycia przez dwa lata, a spożywać ją należy w ilości 10 kropli dziennie. Po rozcieńczeniu z wodą nadaje się idealnie do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych, płukania bolącego gardła, a także jako środek na wrzody, bóle zębów oraz stany zapalne dróg moczowych.

Herbata albańska

Suszone liście babki lancetowatej stanowią podstawę herbaty albańskiej, czyli doskonałego remedium na kaszel i choroby płuc. Aby ją przygotować niezbędne będą:

  • 4 łyżeczki (około 8-10 g) suszonych liści babki lancetowatej
  • 1000 ml wody

Sposób przygotowania:

Odmierzoną ilość suszu należy zalać wrzącą wodą, a następnie odstawić na około 15-20 minut, aby zioła mogły się zaparzyć. Po tym czasie herbatę należy odcedzić z liści.

Sposób użycia:

Zaparzoną uprzednio herbatę albańską należy pić 2 razy dziennie w przypadku wystąpienia jakichkolwiek kłopotów z płucami albo pojawienia się męczącego kaszlu.

error: Treść zabezpieczona !!