Domowa przekąska z twarogu – jak zrobisz to podziękujesz mi za ten przepis. Każdy w domu ją uwielbia!

Mam dla ciebie propozycję, której nie oprze się żaden członek twojej rodziny. Ta oryginalna w wyglądzie i ciekawa w smaku przekąska z twarogu skradnie serce każdego niejadka.

Pokażę ci propozycję składającą się z moich ulubionych składników – ty możesz modyfikować je według swoich preferencji.

Do mojej dzisiejszej przekąski wykorzystam koperek, szynkę, oliwki oraz suszone pomidory. Takie połączenie smakuje naprawdę dobrze i sprawdza się zarówno na co dzień, jak i na bardziej uroczyste okazje.

Pamiętaj, by zadbać o wysoką jakość twarogu – tylko wtedy poczujesz prawdziwy smak przekąski!

Lista składników, których potrzebujemy:

  • 1,3 kg twarogu
  • 1 l mleka
  • 200 g szynki
  • 150 g oliwek
  • 100 g masła
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pieprz i inne lubiane przyprawy

Sposób wykonania:

Przygotuj sobie duży garnek, do którego zmieścisz twaróg i litr mleka. Całość gotuj na dużym ogniu, czasem zamieszaj. Nie pozwól, by twaróg zaczął się topić. W odpowiednim momencie zdejmij garnek z palnika.

Przygotuj resztę składników – oliwki pokrój na ćwiartki, a szynkę w kostkę. Posiekaj także pomidory i zioła, jeśli chcesz ich użyć.

Przygotowany twaróg odcedź za pomocą durszlaka, dobrze odciśnij ser z serwatki. Do twarożku dodaj masło oraz wszystkie sypkie produkty – sodę, kurkumę oraz łyżeczkę soli.

Twaróg ponownie włóż do garnka, staraj się cały czas mieszać zawartość rondla. Gdy masa będzie już gładka, dodaj do niego wszystkie przygotowane składniki, których do tej pory nie użyłaś.

Na kuchennym blacie rozłóż warstwę folii spożywczej, a następnie przełóż na nią przygotowaną masę. Postaraj się uformować ją w rulon, możesz posypać ją świeżymi ziołami. Owiń ser folią, zwiąż brzegi, by nic się nie rozwaliło.

Gotowy rulon włóż do lodówki na dwie godziny. Po minionym czasie przekąska będzie gotowa.

Koniecznie podziel się z nami swoimi wrażeniami! Jeśli przepis ci się podoba, wyślij go swoim znajomym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!