Domowe bułeczki bez drożdży z przepysznym nadzieniem. Z tym przepisem zawsze wychodzą mi idealnie.

Dziś chcemy obalić mit, że chcąc upiec domowe nadziewane bułeczki potrzebujesz w kuchni sporo czasu. Podzielimy się prostym i szybkim przepisem na domowe wypieki!

Ciasto nie zawiera drożdży więc nie musisz czekać, aż urośnie. Jako nadzienie proponujemy dziś serek topiony z ziołami i jajkiem. Ale możesz oczywiście wybrać to co lubisz najbardziej.

Składniki

  • Kefir 200 ml
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Jajko 3 sztuki
  • Serek topiony w bloku 100 g
  • Koperek 30 g
  • Szczypiorek 30 g
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Żółtko 1 sztuka

Przygotowanie

Do kefiru dodaj sodę i wymieszaj, dodaj 2 jajka i 0,25 łyżeczki soli, ponownie wymieszaj. Następnie przesiej mąkę. Zagnieć ciasto.

Pokrój jedno ugotowane jajko w małą kostkę. Zetrzyj serek na tarce. Posiekaj szczypiorek i koperek. Wymieszaj wszystkie te składniki nadzienia, posól pozostałą solą.

Ciasto podziel na małe równe części, rozwałkuj na okrągłe placki o grubości około 0,5 cm. Włóż nadzienie do środka ciasta, złącz krawędzie i uformuj bułeczki. Połóż je na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Nasmaruj górę żółtkiem.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!