Babcine kapuśniaczki w cieście drożdżowym. Pulchne, miękkie i aromatyczne.

Oto ulubiona przekąska z mojego dzieciństwa – kapuśniaczki na cieście drożdżowym. Wciąż uwielbiam je bardziej niż słodycze.

Przepis na te pyszne bułeczki jest skarbem mojej babci. Są one niezwykle pulchne, miękkie, soczyste i aromatyczne – polce lizać!

Składniki na ciasto

  • mąka – 0,5 kg
  • woda – 2 szklanki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżka
  • drożdże – 10 gr
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Nadzienie

  • kapusta – 700 gr
  • cebula – 2 sztuki
  • marchewki – 2 sztuki
  • sok pomidorowy – 0,5 szklanki
  • olej roślinny – 50 gr
  • sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku

Przygotowanie

Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i podsmaż warzywa na złoty kolor na małym ogniu. Posól, dopraw pieprzem, wlej sok pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Przepis na ciasto jest szybki i prosty: wymieszaj 3 łyżki mąki, sól, cukier i oliwę z oliwek. Wlej 1 szklankę wrzącej wody do tej mieszaniny i szybko wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia i ostygnięcia (około 10 minut). Dodaj drugą szklankę wody do mieszanki i dobrze wymieszaj.

Wsyp przesianą mąkę małymi porcjami i zagnieć ciasto. Zwiń ciasto w rulon i podziel na równe części (około 16 sztuk), uformuj je w okrągłe placki i pozostaw na 5-7 minut.

Teraz pora, abyś stworzyła z nich bułeczki, rozprowadź nadzienie na środku, złącz krawędzie i nadaj ciastu piękny, owalny kształt formując tym samym bułeczki. Smaż je na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym z obu stron na złoty kolor.

To świetna opcja na przekąskę w pracy, szkole, na pikniku lub w domu. Możesz je podawać np. ze śmietaną. Smacznego!