Z 1 szklanki truskawek mam 1,5 litra domowego syropu: nie wymaga chemii, nie trzeba go sterylizować – a zapach jest nie do opisania!

Fantastyczny domowy syrop truskawkowy, który powstaje z zaledwie 1 szklanki truskawek.

Otrzymałam ten przepis od mojej dobrej przyjaciółki Klaudii, robię go także z malin, jeżyn i porzeczek. Z tej ilości otrzymasz 1,5 l niesamowitego, domowego syropu bez zbędnej chemii.

Doskonale nadaje się on do słodzenia lemoniady, herbaty, ciast czy innych deserów. Polewam nim także naleśniki i placuszki.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanka truskawek
  • 80 kawałków liści truskawki lub wiciokrzewu
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru (lub ksylitolu lub innego zdrowego słodzika wg uznania – uwaga: ksylitol ma własciwości przeczyszczające dlatego tez nie należy spożywać więcej niż 3-4 łyżeczki dziennie)

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie umyj truskawki i usuń szypułki.

Wrzuć je do garnka razem z wodą i liśćmi i gotuj przez 10 minutNastępnie odcedź np. przez gazę i dobrze wyciśnij.

Do soku z truskawek dodaj cukier, kwasek cytrynowy i gotuj około 8-10 minut. Następnie przelej syrop do butelek najlepiej zamykanych korkiem.

Nie ma potrzeby sterylizacji – cukier i kwasek cytrynowy sprawią, że syrop zachowa swoją świeżość.

Pięknie pachnie i smakuje obłędnie truskawkowo. Stosować do herbaty, lemoniady, ciast, deserów itd. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!