Fantastyczne pieczone ziemniaki: Sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której będą wyjątkowo chrupiące i miękkie w środku

Pieczone ziemniaki według tego przepisu są tak pyszne, że nie da się nie pokochać ich smaku!

Z zewnątrz chrupiące, wewnątrz miękkie. Prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Potrzebujesz:

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj.

Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do wrzącej wody – dzięki tej sztuczce ziemniaki będą miękkie w środku i idealnie chrupiące na powierzchni po upieczeniu.

Wrzuć ziemniaki do wody i gotuj około 10 minut.

Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj na patelnię z oliwą z oliwek. Wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmaż przez chwilę.

Następnie przecedź olej przez sito, nie wyrzucaj rozmarynu, przyda się później.

Dodaj ugotowane ziemniaki do oleju i dobrze wymieszaj. Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 20 minut. 

Podczas pieczenia przemieszaj ziemniaki, aby były chrupiące ze wszystkich stron. Dopraw rozmarynem i czosnkiem, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dobrze wymieszaj.

Gotowe. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!