Dwie praktyczne porady dla Twojej kuchni. Instrukcje.

Uwielbiasz rybne smaki? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealny filet. Wskazówek tych udzielił mi szef kuchni znanej warszawskiej jadłodajni, w której miałem zaszczyt pracować.

Musisz szybko rozmrozić filet. Wystarczy namoczyć filet w wodzie gazowanej. Skróci to czas potrzebny na rozmrożenie. Ryba rozmrozi się szybciej i będzie smakować lepiej. Ten trik można stosować zarówno do ryb pieczonych, jak i smażonych.

Boisz się, że ryba rozpadnie się podczas smażenia? Włóż ją do zamrażarki, aż będzie gotowa do przyrządzenia. Danie nie rozpadnie się, obiecuję. Dzięki temu przepisowi uzyskasz filet, który będzie pyszny i nie będzie się kruszył.

Czego potrzebujesz?

  • 8 sztuk filetu rybnego
  • 15 gramów mąki z pszenicy dag
  • 30 gramów bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i pieprz według upodobań

Jak przygotować:

Ułóż kawałki ryby na płaskiej powierzchni. Posypać filety i sok z cytryny. Posól również rybę. Pozwól rybie odpocząć przez ok. 30 minut. Po 30 minutach odsącz nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników.

Wymieszaj jajka z mlekiem i dopraw masę solą i pieprzem. Następnie obtoczyć kawałki ryby w mące, potem w masie jajecznej. Na koniec obtocz rybę w bułce tartej. Pozostawić je na 15 minut, a następnie kontynuować proces.

Po skończonej pracy włóż filety do zamrażarki na 20 min, a następnie usmaż na oleju. Smaż każdą stronę przez 3-4 minuty. Zamiast używać widelca, użyj drewnianej łopatki. Odsącz olej z ryby i umieść ją na patelni. Smacznego!