Kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser – Każdy chce ten przepis.

Doskonały i zupełnie prosty pomysł z ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki. Jest pyszny, szybki i fantastycznie smaczny, koniecznie wypróbuj.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (kupiłam schłodzone w Lidlu)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (dałam budyń bez gotowania)
  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietanki do ubijania
  • Opcjonalny: Pokrojone jabłka, Cukier, Masło, Cynamon

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy łopatą na kwadraty.

Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Ubij budyń w zimnym mleku. Jeśli gotujemy z klasycznego budyniu, po ugotowaniu przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę też ubijamy i łączymy obie substancje.

Upieczone ciasto kroimy w środku.

Krem nałożyć na połowę za pomocą woreczka cukierniczego, ułożyć wierzch ciasta i gotowe.

Jeśli chcesz również dodać warstwę owoców, polecamy karmelizowane jabłko. Jabłka pokroić w kostkę.

Rozpuść masło na patelni.

Dodaj jabłka, cukier, cynamon i dobrze wymieszaj.

Gdy jabłka zmiękną, najpierw nakładamy warstwę jabłek na pokrojone w plastry ciasto francuskie.

Następnie nałożyć warstwę śmietanki i przykryć drugą częścią ciasta. Podajemy do stołu. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!