Danie jednogarnkowe nie tylko na zimne dni. Garnek karpacki – Rozgrzewa i pysznie smakuje.

Garnek karpacki – danie jednogarnkowe na jesienne i zimowe dni

Danie jednogarnkowe to idealny pomysł na pełnowartościowy i sycący obiad, który z powodzeniem może zastąpić nam tradycyjny obiad składający się z dwóch dań. Trzeba tylko dobrać odpowiednie składniki i połączyć je w jednym garnku.

Takie danie można podać również w eleganckim naczyniu i podać je gościom na niedzielny obiad. Istnieje wiele przepisów na potrawy jednogarnkowe.

Dzisiaj proponujemy wam garnek karpacki. Jak go przygotować?

Składniki

  • ziemniaki (1 kg)
  • mięso wieprzowe z szynki lub łopatki (1 kg)
  • czerwona fasola (1 puszka)
  • marynowane pieczarki (400 g)
  • cebula (1 sztuka średniej wielkości)
  • marchewka (500 g)
  • przecier pomidorowy (6 łyżek stołowych)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki (pęczek)
  • oliwa z oliwek lub olej
  • woda (2 l)

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Następnie podgrzej oliwę w głębokim naczyniu i podsmaż na niej ziemniaki, aż się zarumienią.

Pokrój mięso w kostkę tak jak na gulasz. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do przecieru pomidorowego. Cebulę obierz i pokrój w talarki, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pieczarki pokrój na mniejsze kawałki.

Kiedy ziemniaki będą już podsmażone wrzuć najpierw cebulę. Kiedy się podsmaży to wrzuć mięso i wymieszaj wszystko razem.

Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż składniki przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj pod koniec pieczarki, marchewkę i odsączoną fasolę z puszki. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż przez kolejne 5 minut.

Przełóż składniki do garnka o takiej wielkości, aby zapełniły go nie więcej niż do ¾ wysokości. Do oddzielnego garnka wlej 2 l wody.

Wrzuć następnie liść laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewaj wszystkie składniki, ale nie doprowadzaj wody do wrzenia. Przelej wodę do garnka z mięsem i warzywami. Zakryj go przykrywką i wstaw do piekarnika.

Włącz piekarnik na 180 stopni i duś składniki przez około 50 minut. Danie jest gotowe! Smacznego!