O smaku waniliowym i kokosowym: W końcu znalazłam idealny przepis na świąteczne rogaliki – Bez jajek – W 10 minut.

W końcu znalazłam fantastyczny przepis na pachnące rogaliki kokosowe. Odkąd je wypróbowałam, królują jako nasze ulubione.

Rogaliki nie zawierają jajek, są szybkie, proste, kruche i pachnące i nie wymagają pieczenia z dużym wyprzedzeniem, jak w przypadku innych przepisów.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu

Do posypania:

  • cukier puder
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce (wyciągnąć wcześniej masło – zmiękczyć). To ciasto jest trochę trudniejsze do wymieszania, trzeba je cierpliwie mieszać, aż się połączy. Jeśli nie możesz go przetworzyć, ostrożnie dodaj trochę mleka (łyżką, ale nie podawaj, jeśli nie musisz).

Następnie składamy ciasto na posypaną mąką deskę, bochenek przetwarzamy i zostawiamy do ostygnięcia w lodówce, bo miękkie ciasto kiepsko się sprawdza.

Po około 1-2 godzinach wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Na posypanej mąką desce robimy wałek rękami, kroimy go na równe kawałki i robimy rogaliki rękoma. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaNie układamy zbyt gęsto, mam talerz 30 x 40 cm i od razu pieczę 20 rogali (5 rzędów po 4). Pieczemy w 180° przez około 10 minut (podążaj za piekarnikiem – każdy piekarnik piecze inaczej).

Rogaliki powinny pozostać ładnie blade nawet po upieczeniu, tylko upieczone od spodu jasnobrązowe. Nie trzymaj ich niepotrzebnie długo, żeby nie wyschły.

Odstawiamy je do ostygnięcia na blasze do pieczenia (po upieczeniu są bardzo miękkie i kruche, wyglądają jak niedogotowane, ale nie martw się o to). Jeszcze letnie obtaczamy w cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym.

Z tej partii ciasta zrobiłam około 50 rogalików. Życzymy smacznego! 🙂