Zrób raz te kotlety jajeczne a będziesz je robić non stop. Nowy hit

Interesujący przepis, prosty do przygotowania z łatwo dostępnych produktów. Pomoże w każdej sytuacji np. gdy spodziewasz się niebawem gości, a nie ma czasu na kulinarne wyczyny.

Kotlety jajeczne z ziołami po prostu rozpływają się w ustach i smakują absolutnie wszystkim!

Składniki

  • jajka na twardo – 6 sztuk;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • kasza manna – 2 łyżki stołowe;
  • mąka – 1 łyżka stołowa;
  • jogurt grecki (lub inny np. naturalny jogurt) – 1 łyżka stołowa;
  • olej roślinny do smażenia – 1 łyżka stołowa;
  • sól do smaku.

Najsmaczniejsze kotlety jajeczne: urozmaicaj menu

Przygotowanie

Schłodzone, ugotowane na twardo jajka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Połącz wszystko w głębokiej misce, wymieszaj.

Dodaj do miski łyżkę niesłodzonego jogurtu greckiego. Wsyp przesianą mąkę.

Dodaj dwie łyżki kaszy manny do miski, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Wskazówka: aby kotlety były bardziej zwarte warto dodać do masy jedno surowe jajko.

Zamocz ręce w ciepłej wodzie i uformuj z masy kotlety. Na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym połóż kotlety i smaż na małym ogniu. Wskazane jest smażenie kotlecików pod pokrywką z obu stron. Podawaj gorące. Smacznego!