Wystarczą ziemniaki, ser, trochę szynki i pietruszki: zawiń, usmaż… pyszny obiad w kilka minut!
Do tego dania nie potrzeba wielu składników. Smaczne i sycące klopsiki ziemniaczane nadziewane szynką i serem będą świetną szybką kolacją!
Potrzebujesz:
- 700 g ziemniaków
- Pietruszka
- 100 g twardego sera
Nadzienie:
- 100 g szynki
- 100 g pokrojonego w plasterki sera
Do obtoczenia:
- 2 jajka
- bułka tarta
Do smażenia:
- olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, ugnieć je na purre. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj 100 g startego sera i dopraw. Ser i szynkę pokrój na 4 części.
Ubij jajka w misce i wsyp bułkę tartą do drugiej miski. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, połóż na nich 2 plastry sera, 2 plastry szynki i ponownie przykryj kolejnym plackiem ziemniaczanym.
Nadaj mu kształt klopsika i odłóż na bok. W ten sposób wykorzystaj całą masę ziemniaczaną, a następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.
Smaż z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Ułóż na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju, możesz podawać np. z ulubioną sałatką. Życzymy smacznego!