Wystarczą ziemniaki, ser, trochę szynki i pietruszki: zawiń, usmaż… pyszny obiad w kilka minut!

Do tego dania nie potrzeba wielu składników. Smaczne i sycące klopsiki ziemniaczane nadziewane szynką i serem będą świetną szybką kolacją!

Potrzebujesz:

  • 700 g ziemniaków
  • Pietruszka
  • 100 g twardego sera

Nadzienie:

  • 100 g szynki
  • 100 g pokrojonego w plasterki sera

Do obtoczenia:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

Do smażenia:

  • olej roślinny

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj. Gdy ziemniaki będą miękkie, ugnieć je na purre. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj 100 g startego sera i dopraw. Ser i szynkę pokrój na 4 części.

Ubij jajka w misce i wsyp bułkę tartą do drugiej miski. Z masy ziemniaczanej formuj placuszki, połóż na nich 2 plastry sera, 2 plastry szynki i ponownie przykryj kolejnym plackiem ziemniaczanym.

Nadaj mu kształt klopsika i odłóż na bok. W ten sposób wykorzystaj całą masę ziemniaczaną, a następnie obtocz je w jajku i bułce tartej.

Smaż z obu stron na gorącym oleju na złoty kolor. Ułóż na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju, możesz podawać np. z ulubioną sałatką. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!