Przepis na krem, który jest idealny do ciast, deserów, lodów i tortów. Uwielbiam ten smak

Idealny uniwersalny krem do każdego rodzaju deserów czy wypieków. Wyjątkowo kremowy i delikatny. Można do niego dodać swoje ulubione owoce czy różnego rodzaju dodatki np. czekoladę czy herbatniki.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 350 g śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 1,5 g wanilii
  • Dodatkowo można wykorzystać białą czekoladę.

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej należy wymieszać z cukrem, śmietaną i jajkiem.

Do powstałej masy dodać wanilię i mąkę. Całość wkładamy do kąpieli wodnej. Składniki ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.

Masło miksujemy na miękki puch i dodajemy przygotowaną wcześniej i ostudzoną mieszankę. Wszystko razem miksujemy do powstania jednolitej kremowy masy.

Opcjonalnie do kremu można dodać białą czekoladę.

Do przygotowanego kremu można dodać owoce. Można go wykorzystać do deserów czy lodów. Idealnie sprawdzi się jako przełożenie ciasta. Smacznego.