Dawno nie jadłam tak dobrze przygotowanego mięsa: Pyszne kawałki kurczaka na pieczarkach i czosnku.

Doskonały przepis na soczyste piersi z kurczaka z grzybami i czosnkiem w kremowym sosie śmietanowym. Doskonały obiad zarówno na uroczystą okazję, jak i na codzienny obiad w gronie najbliższych. Przygotowanie zajmie tylko kilka minut, a rezultat Cię zachwyci!

Potrzebujesz:

  • Pierś z kurczaka – 300 g
  • Grzyby (np. pieczarki) – 250 g
  • Masło – 30 g
  •  Śmietana 30% – 150 g
  • Woda – 50 g
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Olej

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokrój w plasterki i przypraw solą i pieprzem. Przygotuj patelnię, wlej trochę oleju i około łyżeczki masła.

Włóż na nią piersi z kurczaka i smaż z obu stron.

Wyjmij piersi z kurczaka na osoby talerz, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki na tę samą patelnię i podsmaż.

Wlej śmietanę, dodaj pozostałe masło i na koniec wodę. Dopraw solą i pieprzem.

Zagotuj i ponownie dodaj na patelnię piersi z kurczaka.

Pozostaw je w sosie na kilka minut, polewając je nim od czasu do czasu.

Na koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek, a gdy sos zgęstnieje podawaj do stołu. Życzę smacznego!