Zrób najlepszą zupę z soczewicy i chudnij. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu.

Proponuje Ci dziś ugotowanie lekkiej i pysznej zupy z soczewicy. Łatwa do przygotowania, ale bardzo smaczny i sycąca.

Ta pyszna zupa jest idealna opcja na obiad czy kolację! Przypadnie ona do gustu również fanom zdrowego odżywiania lub osobą dbającym o swoją sylwetkę!

Składniki

  • 250 gr soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 gr pieczarek
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • olej roślinny
  • ulubione zioła np. koperek

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj je do garnka. Umieść tam również umytą soczewicę i wlej wodę, postaw garnek na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 20 minut. Umyj cebulę i pokrój na małe kawałki. Zetrzyj obraną marchewkę.

Wlej olej roślinny na patelnię i włóż cebulę. Podsmaż do momentu, aż będzie przeźroczysta i dodaj marchewkę. Wszystko wymieszaj, dodaj sól, pieprz i przyprawy. Wymieszaj ponownie i dodaj posiekane pieczarki. Smaż wszystko przez około 4 minuty.

Do garnka dodaj podsmażone składniki, posól i przykryj. Gotuj zupę przez 20 minut.

Po wyznaczonym czasie dodaj do zupy czosnek przeciśnięty przez praskę i np. posiekanie, ulubione zioła. Dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Pozostaw zupę pod przykryciem jeszcze przez 10 minut i podawaj do stołu. Smacznego!