Zastanawiałeś się jaki wpływ ma chłód na warzywa itd. – Produkty, których nie należy przechowywać w lodówce.

Lodówka to jeden z podstawowych sprzętów w każdym domu. Z pewnością zajmuje też swoje miejsce w twojej kuchni. 

Bo gdzie przechowywać jogurt czy mleko, żeby nie straciły na jakości już po jednym dniu? Musisz jednak wiedzieć, że nie wszystkie produkty spożywcze dobrze znoszą przebywanie w lodówce. Przeciwnie – niektóre z nich wręcz nie powinny się w niej znaleźć, gdyż są składniki odżywcze, które źle znoszą niskie temperatury.

Przeczytaj cały artykuł, a dowiesz się jakich artykułów spożywczych nie powinieneś przetrzymywać w lodówce. Wymienimy kilka produktów spożywczych najczęściej spotykanych w lodówce, mimo, że to z pewnością nie jest miejsce dla nich odpowiednie!

W twojej lodówce prawdopodobnie znajdziemy produkt numer 5. Gotowy?

1. Pomidory

Niska temperatura w lodówce sprawia, że proces dojrzewania twoich pomidorów zostaje przerwany.
Prowadzi to do zniszczenia konsystencji miąższu a samo warzywo traci smak i aromat. Nieciekawy scenariusz, prawda? Tak więc pomidory pozostają poza lodówką.

Przechowuj je w misce na owoce, a dłużej zachowają świeżość. Twoja kuchnia zostanie wzbogacona o soczyste kolory czerwieni a same warzywa zachowają swój smak i aromat.

2. Bazylia

Z pewnością wierci ci dziurę w głowie myśl – dlaczego bazylia? To właśnie w strefach chłodzonych w supermarketach znajduje się świeża bazylia, prawda? W rzeczywistości bazylia nie znosi zbyt dobrze niskiej temperatury. W lodówce szybko zwiędnie.

Poza tym ta roślina wchłania zapachy innych produktów spożywczych przechowywanych w lodówce i po krótkim czasie mamy wybuchową mieszankę zapachową unoszącą się z naszych liści. Jeśli chcesz zachować bazylię przez dłuższy czas w świeżości – traktuj ją jak zwykłą roślinę bądź kwiat i włóż jej gałązki do wody.

Jeśli po przygotowaniu posiłku zostanie ci kilka listków, zblanszuj je i zamroź. Dzięki temu będziesz się cieszyć listkami bazylii o wiele dłużej.

3. Cebula

Jeśli będziesz przechowywać cebulę we właściwym miejscu, zachowa dobrą formę przez bardzo długi czas.
Najlepiej trzymać ją w suchym i chłodnym miejscu – tak jak ziemniaki.

Tak, przechowujemy cebulę dokładnie w takim miejscu jak ziemniaki, np. w spiżarni. Pamiętaj jednak, że nie wskazane jest trzymanie jej obok ziemniaków. Ziemniaki uwalniają gazy, które wpływają na szybsze psucie się cebuli. Zwróć uwagę, by cebula i ziemniaki miały od siebie odstęp. Najlepiej umieść je na różnych półkach.

4. Jajka

Niemal każdy ma w domu chociaż kilka jajek. Jest to jeden z produktów, który zawsze musi być pod ręką. Dlaczego u ciebie miałoby być inaczej?

Jajka są w wielu przypadkach niezastąpione. Czy zastanawiałeś się kiedyś, gdzie tak naprawdę powinny być przechowywane?

Otóż jajka wytrzymują dłużej w lodówce, to prawda. Jednak nie należy umieszczać ich na drzwiach. Chłód panujący w lodówce pomaga dłużej zachować świeżość jajkom, jednak ciągłe zmiany temperatury sprawią, że szybciej się zestarzeją. Przechowuj jajka z tyłu lodówki, tam temperatura jest mniej zmienna.

5. Czosnek

Czosnek jest wykorzystywany do wielu polskich potraw. Nie ważne czy kupujesz świeży czy sięgasz po ten z supermarketu bądź uprawiasz go we własnym ogródku. Niewiele potraw jesteś w stanie bez niego ugotować.

Byśmy mieli pewność, że czosnek na długo zachowa swą świeżość, musimy wiedzieć w jaki sposób najlepiej go przechowywać. Na zachowanie świeżości czosnku najlepiej jest dokonać zakupu słoiczka bądź pojemnika na czosnek.

Zazwyczaj jest to szklany słoiczek specjalnie przeznaczony do przetrzymywania w nim czosnku. Dzięki temu czosnek nie wyschnie.

error: Treść zabezpieczona !!