Łosoś pieczony w pergaminie to hit niedzielnego stołu. Mój ulubiony przepis na soczystą rybkę.

Jesteśmy przyzwyczajeni do używania papieru pergaminowego tylko w jednym celu – do pieczenia ciast i ciastek. Rzadko przyrządzamy w nim ryby lub mięso.

Aby to zmienić podzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem na rybę pieczoną w pergaminie! Ten pomysł zostanie doceniony również na świątecznym stole.

Składniki:

  • 450 g brokułów
  • 4 filety z łososia
  • 8 cienkich plasterków cytryny
  • 1 papryczka chilli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Weź 4 duże kawałki pergaminu. Połóż na nich brokuły i ułóż na wierzchu filet z łososia o wadze około 200 g każdy.

Chili pokrój w cienkie pierścienie i dodaj do ryby łącznie z plasterkiem cytryną.

Polej każdy kawałek 1,5 łyżki oliwy z oliwek, posól i popieprz według uznania.

Złóż pergamin nad rybą i zegnij krawędzie. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez 15 minut.

Dzięki tej metodzie gotowania ryby zawsze będą soczyste , aromatyczne i smaczne. A blacha do pieczenia pozostanie czysta, co pozwoli zaoszczędzić czas i siły!