Marynowanie kotletów w mące i jajku to już przeszłość. Wszystko jest o wiele łatwiejsze

Kotlety drobiowe to danie, którego nie można nie polubić. Nawet dzieci przepadają za delikatnym mięsem z piersi z kurczaka.

Tradycyjne kotlety zanurza się najpierw w jajku, a potem w mące, ale można je zrobić także w inny sposób. Nie trzeba także brudzić rąk w panierce.

Jeżeli nie próbowaliście jeszcze kotletów z piekarnika to koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Kotleciki wychodzą soczyste i bardzo smaczne.

Składniki

  • piersi z kurczaka (4 sztuki)
  • płynny miód (40 g)
  • musztarda (30 g)
  • majonez (50 g)
  • czosnek (3-4 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku
  • czerwona papryka w proszku
  • inne ulubione przyprawy
  • olej słonecznikowy (30 ml)

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie musztardę, olej, miód, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj również przyprawy.

Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dość cienkie kotleciki. Przykryj mięso folią i utłucz delikatnie tłuczkiem.

Następnie wrzuć wszystkie kotleciki do miski i zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw miskę z mięsem na 1-2 godziny.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i połóż na nim kotleciki. Włóż je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz je przez około 40 minut.

Przepyszne kotleciki są gotowe. Najlepiej smakują z sałatką z warzyw. Taki obiad spodoba się na pewno wszystkim domownikom. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!