Marynowanie kotletów w mące i jajku to już przeszłość. Wszystko jest o wiele łatwiejsze
Kotlety drobiowe to danie, którego nie można nie polubić. Nawet dzieci przepadają za delikatnym mięsem z piersi z kurczaka.
Tradycyjne kotlety zanurza się najpierw w jajku, a potem w mące, ale można je zrobić także w inny sposób. Nie trzeba także brudzić rąk w panierce.
Jeżeli nie próbowaliście jeszcze kotletów z piekarnika to koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Kotleciki wychodzą soczyste i bardzo smaczne.
Składniki
- piersi z kurczaka (4 sztuki)
- płynny miód (40 g)
- musztarda (30 g)
- majonez (50 g)
- czosnek (3-4 ząbki)
- sól i pieprz do smaku
- czerwona papryka w proszku
- inne ulubione przyprawy
- olej słonecznikowy (30 ml)
Przygotowanie
Wymieszaj dokładnie musztardę, olej, miód, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj również przyprawy.
Piersi z kurczaka opłucz i pokrój w dość cienkie kotleciki. Przykryj mięso folią i utłucz delikatnie tłuczkiem.
Następnie wrzuć wszystkie kotleciki do miski i zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Odstaw miskę z mięsem na 1-2 godziny.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i połóż na nim kotleciki. Włóż je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz je przez około 40 minut.