Rewelacyjny smak, lepsze niż kupne. Prosty i szybki przepis na domowe masło od mojej babci.

Kromka świeżego chleba z odrobiną pysznego, lekko słonego masła to najlepszy dowód na to, że prostota smakuje najlepiej.

Pomimo iż obecnie mamy szeroki dostęp do rozmaitych produktów z tej kategorii, począwszy od wyrobów fińskich czy irlandzkich, a skończywszy na osełkach z czosnkiem lub ziołami, to jeden rodzaj masła nigdy nie zagości na sklepowych półkach: ten domowy.

Samodzielne wykonanie osełki nie wymaga od nas skomplikowanych przygotowań, wręcz przeciwnie, sam przepis jest wyjątkowo prosty —  z użyciem miksera zajmie zaledwie kilkanaście minut.

Efektem jest własnoręcznie ubite masło, które pozwoli nie tylko cieszyć się unikalnym smakiem, ale także pomoże zachować pieniądze w portfelu.

Do wyrobu masła najlepiej sprawdza się naturalna, kupiona wprost z zagrody śmietanka, ale jeżeli nie mamy dostępu do takiego produktu, możemy śmiało zaopatrzyć się w sklepie. Najlepszym wyborem będą śmietanki o zawartości tłuszczu 36%.

Potrzebne składniki:

  • 1 litr śmietanki 30-36%
  • Odrobina soli

Uprzednio schłodzoną śmietankę ubijamy na niskich obrotach wraz z solą przez kilkanaście minut z pomocą miksera. Szybko zauważymy, że śmietanka zaczyna się dzielić na złote grudki oraz maślankę. Gdy nasze masło przybierze odpowiednią konsystencję oraz kolor, należy je owinąć materiałem (np. gazą) i przepłukać pod zimną wodą.

Ostatnim etapem jest formowanie kształtu —  tutaj najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka, z pomocą której nadamy masłu pożądaną formę i wyciśniemy resztki maślanki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!