Mięso mielone, kapustę i ryż połączyć ze śmietaną, aby powstało danie. Są to najlepsze bułki, jakie kiedykolwiek jadłam.

Te smaczne pieczone klopsiki stanowią pyszną i sycącą opcję na rodzinny posiłek. W moim domu świetnie sprawdzają się bez żadnej przystawki.

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować:

  • Olej
  • 100 g ryżu
  • 200 ml wody
  • Sól do smaku

Składniki do przygotowania klopsików:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 400 ml wrzącej wody
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • Olej
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 500ml wody
  • Sól i pieprz według uznania

Do dekoracji:

  • Koperek

Jak przygotować:

W pierwszej kolejności przygotuj ryż. Najpierw podsmaż ryż na odrobinie oleju. Następnie dodaj do ryżu wodę i podgrzewaj na średnim ogniu.

Posiekaj drobno kapustę, a następnie dodaj ją do gotującej się wody. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia na kilka chwil.

Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą.

Dodaj posiekane mięso do kapusty.

Do ugotowanego ryżu możesz też dodać 1 jajko i 1 łyżkę soli.

Z masy uformować kotlety.

Ułóż je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190°C.

Posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na tarce. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmażaj cebulę przez około 1-2 minuty.

Marchewki gotować w rondlu przez 5 minut. Wymieszaj 2 ząbki czosnku z 200 g kwaśnej śmietany i 500 ml wody.

Doprowadzić do wrzenia. Gotować krótko, a następnie ostudzić.

Piec kolejne 20 minut. Podawać z koperkiem. Smacznego!