Rozpływają się w ustach: Niewypiekane skondensowane kulki mleczne, które smakują jak kupne marlenki.

Doskonały przepis na niewypiekane kulki, które smakują jak kupne w sklepie marlenki.

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 1 tubka mleka skondensowanego
  • garść mielonych orzechów
  • 50 g masła
  • 150 g biszkoptów dla dzieci

Do posypania:

  • orzechy
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy proste i szybkie ciasto. Zmiażdż herbatniki w blenderze lub wałkiem.

Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania kulek w misce. Jeśli ciasto będzie za cienkie, dodaj więcej orzechów i biszkoptów. I odwrotnie, jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę mleka. Kształtujemy kule z powstałej masy. Następnie obtaczamy je w zmielone orzechy lub kokos. Przechowujemy w papierowych foremkach lub obok siebie na tacy.

To wszystko, teraz spójrz jak szybko będą znikać ze stołu. Z własnego doświadczenia wiem, że znikają błyskawicznie.

Niepieczone kulki piernikowe

Składniki:

  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 240g)
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1⁄2 puszki słodzonego skondensowanego mleka
  • 60 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Orzechy mielimy lub mieszamy. Jeśli używasz blendera do orzechów dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Dodaj mleko skondensowane, zmiękczone masło, miód i krótko mieszać. Możesz skosztować łyżeczki kakao. Z masy rękoma formujemy kulki, które umieszczamy w papierowych foremkach lub bezpośrednio na tacy.

W oryginalnym przepisie zalecano pozostawienie masy na krótko w lodówce, ale ja tego nie robiłam i mi się wszystko udało. Gotowe kulki (lub wybrane przez Ciebie kształty) obtaczamy w startych orzechach lub wiórkach kokosowych i przechowujemy w lodówce. To wspaniały i błyskawiczny przysmak.

Życzymy smacznego! 🙂