Najgroźniejsza biała toksyna

Hasło biała trucizna może od razu przywieść na myśl cukier czy sól.

Substancje te nie są pro zdrowotne jednak nie tylko one mogą zostać nazwane tak w negatywny sposób. Co jeszcze zagraża naszemu zdrowiu i możemy to spożywać nawet codziennie?

Glutaminian sodu E621

Glutaminian sodu to substancja, którą można jeść nawet codziennie ze względu na to, że znajduje się ona licznych produktach. Jej szkodliwe działanie to natomiast nie zaprzeczalny fakt, który powinien być głównym powodem by wyeliminować glutaminian ze swojej diety.

Glutaminian sodu jest dozwolony do użytku na całym świecie, a co za tym idzie można spotkać go w fast foodach, a nawet w zwykłych potrawach serwowanych w restauracjach.

Produkty takie jak kiełbasa, wysoko przetworzone dania gotowe takie, jak konserwy, gotowe zupy w puszkach czy inne potrawy, a nawet piwo to wszystko rzeczy, z którymi spotykamy się na co dzień, a które mogą zawierać tą substancję.

Porównanie E621 jej do cukru czy soli nie jest całkiem przypadkowe, ponieważ również występuje ona w postaci białych kryształków. Pod względem działania również ma za zadania oddziaływanie na nasze kubki smakowe. Glutaminian znacznie wzmacnia smak powodując, że niemal możemy się uzależnić od potraw czy przekąsek.

Spożywanie nadmiernych ilości E621 może objawiać się szeregiem anomalii w funkcjonowaniu organizmu.

Można tutaj wskazać zwłaszcza problemy z utrzymaniem równowagi, nudności, ogólne osłabienie, ale także zawroty głowy, migrena czy nawet ból w klatce piersiowej. Wskazane dolegliwości mogą znacznie pogorszyć jakość życia i powinny być głównym wskazaniem dla zaprzestania stosowania E621 w codziennej diecie.

By uniknąć spożywania glutaminianu sodu warto czytać etykiety produktów, które mamy zamiar kupić.

Jest to prosty sposób na wyeliminowanie tego wzmacniacza smaku z diety, a jeśli dodatkowo postawimy na domowe posiłki to mamy już przepis na dietę bez udziału glutaminianu sodu.

error: Treść zabezpieczona !!