Na Twojej działce lub w ogrodzie rośnie orzech: Nie tylko jego owoce możesz wykorzystać. Instrukcje.

Orzechy są zdrowe. Każdy doskonale zdaje sobie z tego sprawę.

Jednak czy wiemy, że samo drzewo także może dla nas wiele dobrego uczynić? Choćby liście. Przygotowana z nich herbata może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia już dzisiaj. Jak zatem przygotować taki napój?

Herbata z liści orzecha włoskiego

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 5 kg wysuszonych oraz zmielonych liści orzecha włoskiego

Wykonanie:

  • Zmielone liście przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy 4-5 min.
  • Odstawiamy z ognia i pozwalamy mieszance wystygnąć.

Herbatę można pić 1-2 razy dziennie.

Wywar z liści orzecha włoskiego

Liście przydadzą się także na zewnętrzne urazy skóry oraz różnego typu choroby skóry. Dodatkowo dezynfekują rany i przyspieszają ich gojenie.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka wysuszonych liści orzecha włoskiego

Wykonanie:

  • Liście przekładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem.
  • Parzymy przez 30 min. pod przykryciem.
  • Wywar nakładamy na wacik lub gazę i przykładamy do skóry.

Inne wykorzystanie liście orzecha włoskiego

Liście orzecha mają jeszcze sporo innych zastosować. Możemy z nich skorzystać do:

  • Przygotowania zacieru w przypadku zapalania oczu lub dla zmęczonych oczu

Suszone liście wrzucamy do gotującej się wody. Parzymy je przez ok. 20 min. potem odstawiamy z ognia i pozwalamy wystygnąć. Zacier przefiltrowujemy  przez czystą szmatkę. W zacierze moczymy gazę lub waciki i nakładamy na zamknięte powieki na 10-20 min.

Warto z zacieru korzystać nawet kilka razy na dzień.

  • Do kąpieli

Liście kroimy i moczymy. Następnie przekładamy do pojemnika, zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 15 min. Przecedzamy przez sito o drobnych oczkach albo przez gazę.

Przygotowany wywar można stosować do prania, kąpieli, a nawet na wypadek stanów zapalnych.

  • Jaki wyciąg z orzecha włoskiego

100 g świeżych liści lub jeszcze zielonych owoców zgniatamy w moździerzu. Dodajemy 5 g drobno siekanych migdałów oraz pół litra alkoholu. Całość mieszamy i zostawimy na 2-3 tygodnie, by się zaparzyło. Co jakiś czas warto to potrząsnąć.

Taki wyciąg jest idealny na poprawę trawienie, pracę jelit. Jeśli nie ma przeciwwskazań co do alkoholu, można codziennie z rana na czczo wypijać jedna filiżankę. Z pewnością zauważymy poprawę w zdrowiu.