Odwrócone, karmelowe ciasto z borówkami – Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 5 minut i dodatkowe 35 na upieczenie

Jeśli jesteś miłośnikiem borówek, musisz wypróbować ten przepis. Odwrócone, karmelowe ciasto. Na jego przygotowanie potrzebujesz zaledwie 5 minut i dodatkowe 35 na upieczenie. W dodatku doskonale komponuje się z kawą.

Składniki:

  • 150 gramów cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 gramów mąki
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 250 gramów borówek
  • cukier puder
  • masło i bułka tarta do obsypania formy

Sposób przygotowania:

Ucieramy jaja z cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy,

Przesiewamy mąkę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji,

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nacieramy masłem i obsypujemy bułką tartą. Jej nadmiar wysypujemy z foremki. Umieszczamy w formie borówki i wlewamy na nie ciasto. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni formy.

Pieczemy przez około 35 – 45 minut w 175 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!