Szybki domowy pasztet z piersi kurczaka. Moja rodzina go uwielbia.

Pasztet z piersi kurczaka jest doskonałą opcją dla tych, którzy kochają jeść pieczywo. Ponadto przepis ten jest odpowiedni dla tych, którzy przestrzegają zdrowego stylu życia i zdrowej diety.

PASZTET Z KURCZAKA

Pasztety lubi każdy, są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dodatkowym ich plusem jest to, że można je przygotować z wyprzedzeniem, a następnie podać w wybranym czasie jako dodatek do pysznego, sycącego śniadania lub apetyczną przekąskę.

Zapraszam Was do zapoznania się z przepisem na ten pyszny mięsny pasztet. Rezultat zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza!

SKŁADNIKI

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cebula
  • 3 jajka na twardo
  • 3 łyżki octu
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, koperek, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Obierz i pokrój marchewki na kilka części, umyj pierś. Włóż pierś z kurczaka i marchewkę do małego rondla. Zalej je wodą, solą i w razie potrzeby, dodaj ziarna pieprzu.

Gotuj na małym ogniu przez 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania do bulionu dodaj 2 liście laurowe. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Pokrój cebulę bardzo drobno i zalej ją octem, najlepiej jabłkowym. Pozostaw cebulę do zamarynowania na 5 minut, przygotowując jednocześnie pasztet.

Usuń kość z piersi kurczaka, oddziel mięso od skóry jeśli jest to konieczne. Przemiel marchewkę i kurczaka przez maszynę do mięsa.

Do powstałej masy dodaj ugotowane jajka starte na tarce. Następnie bardzo drobno posiekaj koperek. Odcedź ocet z cebuli. Wymieszaj ze wszystkimi składnikami. I nie zapomnij popieprzyć i posolić pasztetu.

Delikatna i sycąca przekąska jest już gotowa! Będzie smaczniejsza, jeśli zostanie podane ze świeżą pietruszką.Możesz również podawać pastę na grzankach.

Smacznego!