Doskonała karkówka ze śmietaną i serem: Prosty trik, dzięki któremu mięso pozostaje wyjątkowo soczyste.

Znakomity przepis na mięso z piekarnika, który uwielbia cała moja rodzina. Połączenie soczystej karkówki, musztardy i sera na pewno Ci zasmakuje. Dzięki temu prostemu przepisowi masz gwarancję udanego smaku!

Potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól dla smaku
  • 1/2 pęczka rozmarynu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 5 plastrów karkówki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g twardego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki i cebulę w koła. Ułóż je na blaszce do pieczenia i skrop składniki olejem.

Mięso dopraw przyprawami, musztardą, rozmarynem oraz skrop olejem. Odstaw na 10 minut.

W drugiej misce wymieszaj śmietanę, jogurt i starty ser.

Karkówkę ułóż na warzywach.

Posmaruj kremową mieszanką.

Przykryj blachę wilgotnym papierem do pieczenia i folią. Dzięki temu zabiegowi mięso pozostanie wyjątkowo soczyste i smaczne. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Odkryj i piecz w 180°C przez kolejne 15-20 minut. Życzę smacznego!