Schab w innym wydaniu: pieczone plastry wieprzowiny, które nie mają sobie równych. Poznaj ten super przepis

Może dzisiaj schab w innym wydaniu? Już dość kotletów, spróbujmy czegoś innego.

Zatem potrzebujemy:

  • schabu wieprzowego (około 1 kg),
  • cebuli (1 lub 2),
  • 1 średniego pomidora,
  • sera żółtego (240 g),
  • śmietany lub jogurtu naturalnego (2 łyżki),
  • majonezu (1 łyżka),
  • keczupu (1 łyżka),
  • musztardy (1 łyżeczka),
  • soli i mielonego czarnego pieprzu do smaku.

Zaczynamy nasze arcydzieło.

Cebulę kroimy w półpierścienie, umieszczamy w miseczce. Dodajemy majonez, sól oraz mielony pieprz i razem łączymy. Dokładnie myjemy pomidora i kroimy w plastry. W drugiej miseczce łączymy musztardę, keczup oraz jogurt naturalny lub śmietanę i mieszamy.

Schab, jak na kotlety, kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm, a następnie nacinamy je na powierzchni po obu stronach w kratkę. Mięso solimy, doprawiamy pieprzem z dwóch stron i układamy na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.

Każdy nacięty plaster smarujemy przygotowanym sosem z drugiej miseczki, układamy plasterki pomidora, a na nie cebulę z majonezem. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagranego do 200 °C, a następnie pieczemy około 50 minut.

Około 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię i układamy na każdym kawałku mięsa po plastrze żółtego sera, dalej zapiekamy. Jeśli lubicie to gotowe danie można posypać pokrojonym koperkiem i zajadać się do woli.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!