Jak szefowie kuchni marynują kurczaka. Zdradzamy sekret na chrupiącego pysznego kurczaka

Pieczony kurczak to sycące danie, które ozdobi każdy świąteczny stół. Możesz nim nakarmić wielu gości. Ale aby zarówno wygląd dania, jak i smak były doskonały, musisz poznać kilka tajemnic kulinarnych.

Każdy szef kuchni ma swój sprawdzony zestaw ziół i przypraw, które najlepiej podkreślają smak kurczaka. Zebrałam najlepsze tego rodzaju przyprawy specjalnie dla Was!

PRZYPRAWA DO KURCZAKA

Zioła, wino i mandarynka 

Tak kurczaka przyrządza się według śródziemnomorskiej receptury, używając ziół, mandarynek, wina i miodu. Wewnątrz kurczaka należy włożyć kilku ząbków czosnku, kilka pachnących gałązek rozmarynu i dwie mandarynki przedzielone na pół.

Obficie polej kurczaka pachnącą mieszanką oliwy z oliwek, białego wina, soku mandarynkowego i miodu. Piecz kurczaka przez 20 minut w temperaturze 220 ° C. Następnie owiń mięso w folię i piecz przez kolejne 40 minut, obniżając temperaturę w piekarniku do 170 ° C.

Musztarda

To przepis dzięki któremu uzyskasz bardzo aromatyczną i chrupiącą skórkę. W przepisie zostanie wykorzystane również wino, oliwa z oliwek i musztarda . Aby mięso miało wyraźny smak, dodaj sos tabasco i zioła prowansalskie.

Wymieszaj 4 zmielone ząbki czosnku, 2 łyżki białego, wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu tabasco, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i 0,5 łyżeczki soli.

Natrzyj tuszę mieszanką, a następnie podsmaż ją przez 5 minut na patelni z obu stron. Umieść mięso w piekarniku i piecz kurczaka, aż będzie gotowy w 180 ° C. Jego smak okaże się po prostu niesamowity!

Aromatyczne masło

Mięso przygotowanie według tej receptury jest ostre, o prawdziwie indyjskim smaku.

Posiekaj za pomocą blendera parę gałązek kolendry i mięty, ząbek czosnku, plasterek świeżego korzenia imbiru, odrobinę papryki chili i sok z limonki. Dodaj miękkie masło, szczyptę mielonego pieprzu i sól do mieszanki.

Natrzyj nią kurczaka wewnątrz i na zewnątrz, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie piecz mięso, aż będzie gotowe w 220 ° C.

Teraz już wiesz, jak smaczne upiec kurczaka na świąteczny stół! To proste danie, z którym możesz eksperymentować bez końca.

Odważnie łącząc i naprzemiennie wymieniać przyprawy i dodatki, za każdym razem uzyskasz zupełnie nowy, niepowtarzalny smak! Smacznego!