Pyszne tatarskie pierogi z obłędnym nadzieniem w środku. Błyskawicznie znikają ze stołu

Dziś chcę wam powiedzieć, jak gotować niesamowicie pyszna tatarską przekąskę o nazwie „Czeburek”.

Niesamowicie delikatne, chrupiące, soczyste z dodatkiem szczypiorku są bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto przygotowane według tego przepisu jest niezwykle smaczne i delikatne, a nadzienie jest niesamowicie aromatyczne, dzięki czemu błyskawicznie znikają ze stołu!

Składniki na ciasto

  • woda (wrząca) – 125 mililitrów;
  • olej roślinny – 25 mililitrów;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • mąka pszenna – 200-250 gramów.

Składniki na nadzienie

  • szczypiorek – 1 pęczek;
  • twardy ser – 120-150 gramów;
  • jajo – 3-4 sztuki;
  • kwaśna śmietana – 2-3 łyżki stołowe.

Przygotowanie

Wlej 125 mililitrów wody do miski ( bardzo ważne jest, aby woda nie była tylko gorąca woda, ale wrząca). Następnie wlej olej roślinny. Teraz dodaj pół łyżeczki soli i dobrze wymieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

Dodaj mąkę porcjami i zagnieć ciasto (zacznij ugniatanie łyżką, a następnie przejdź do zagniatania ciasta rękami). Ciasto powinno być miękkie i nie przylegać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na chwilę.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Jajka kurze (jeśli nie są zbyt duży, weź cztery jajka, jeśli duże – trzy będą wystarczające), ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie obierz.

Szczypiorek bardzo drobno posiekaj. Dodaj go do osobnej miski. Zetrzyj ser na tarce i przenieś go do miski wraz ze szczypiorkiem. Pokrój w kostkę ugotowane jajka i dodaj również do reszty składników na nadzienie.

Następnie dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Teraz weź ciasto, uformuj je w rolkę, a następnie pokrój na 10-12 części. Weź jeden kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkuj.

Umieść nadzienie jajeczne na połowie ciasta, przykryj drugą połową ciasta i dobrze ściśnij krawędzie ( masz otrzymać przekąskę na kształt tradycyjnych pierogów). W ten sposób uformuj pozostałe składniki.

Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej na kuchence. Czuberki smaż na małym ogniu, po obu stronach na złoty kolor. Połóż gotowe przekąski na jednorazowym ręczniku kuchennym, aby usunąć nadmiar oleju. Smacznego!