Szybkie piersi z kurczaka na czosnku: Będziesz marzyła o tym przysmaku – Przepis.

Fantastyczny kurczak w kremowym sosie czosnkowym. Szybki i doskonały przepis.

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 5-6 ząbków czosnku (posiekane)
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 1 kg suszonego oregano
  • 1 kg suszonej pietruszki
  • sól i pieprz (w razie potrzeby)
  • * 1 kostka bulionu z kurczaka (jeśli używasz wody)

Przygotowanie:

Piersi kurczaka nie ubijamy, tylko wkładamy pod folię i po prostu ubijamy drewnianą łyżką lub wałkiem na powierzchni – struktura mięsa nie zostanie zakłócona, ale będzie bardziej miękka.

Oba kawałki mięsa dopraw solą i pieprzem. Czosnek myjemy (5-6 ząbków) i drobno kroimyCebulę myjemy i drobno siekamy.

Nie musimy czyścić 2 ząbków czosnku, po prostu rozduszamy je nożem. Wlej oliwę z oliwek na patelnię i dodaj masło. Niech się rozgrzeje i dodaj 2 rozduszone ząbki czosnku. Piersi z kurczaka wkładamy na patelnię i pieczemy z obu stron (w razie potrzeby możemy też dodać olej).

Teraz zdejmij piersi z kurczaka z patelni i odstaw na bok. Dobieramy również czosnek i dodajemy kolejną łyżkę masła. Dodaj cebulę i upiecz. Dodajemy też czosnek i smażymy na patelni z cebulką przez 10-15 minut. Teraz wlej wodę lub bulion na patelnię. Jeśli użyjesz wody, dodaj również kostkę rosołową na patelnię. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny i zagotuj (ok. 1 łyżeczki).

Teraz dodaj oregano, pietruszkę – dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietankę i zagotuj do pożądanej konsystencji. Teraz dodaj piersi z kurczaka i podduś je w sosie przez 1 minutę. Gotowe, możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂