Pikantna marynowana kapusta – idealna surówka do obiadu. Moja ją uwielbia.

Kapusta Kiszona jest uwielbiana w wielu krajach, również oczywiście w naszym. Jest ona niedrogim produktem bogatym w witaminę C, bez którego nie można sobie wyobrazić pysznego domowego obiadu.

Jeśli tak jak ja lubisz kiszoną kapustę, ale czasem brakuje Ci w niej pikanterii, to mam dla Ciebie genialny przepis. Dzięki niemu nadasz tej popularnej, zdrowej przekąsce jeszcze ciekawszego smaku.

Składniki

  • Biała kapusta – 2 kg
  • Marchewki – 4 sztuki
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Papryka chili – 1 sztuka
  • Woda – 1 litr
  • Cukier – 100 gSól – 2 łyżki
  • Ziele angielskie – 10 ziarenek
  • Liść laurowy – 4 sztuki
  • Goździk – 5 sztuk
  • Olej słonecznikowy – 100 ml
  • Ocet – 100 ml

Przygotowanie

Przede wszystkim umyj i posiekaj kapustę w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Posiekaj czosnek i ostrą paprykę na małe kawałki lub cienkie plasterki.

Przygotuj marynatę: rozpuść cukier w litrze wody, dodaj sól, pieprz, goździki, liść laurowy i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Wlać olej i ocet do mieszanki.

Włóż kapustę do wygodnego pojemnika, naprzemiennie z czosnkiem i papryką i zalej marynatą.

Połóż wybrany, ciężki przedmiot na wierzchu i pozostaw chrupiącą przekąskę w lodówce na 24 godziny.

Do tego przepisu możesz wybrać również młodą kapustę, będzie gotowa jeszcze szybciej. Ważną zaletą tego dania jest również to, że pikantną przekąskę można długo przechowywać w lodówce bez obaw o jej popsucie.

Podawaj ją np. z potrawami mięsnymi, idealnie podkreśli ona smak pieczonej lub smażonej wieprzowiny. Smacznego!