Nie rób zwykłych klopsików z mięsa mielonego: wypróbuj te pyszne gniazda mięsne wypełnione grzybami i serem!

Mięso mielone jest bardzo popularnym produktem, często wykorzystywanym w każdej kuchni.

Spróbuj dziś czegoś nowego i przygotuj dla rodziny te oryginalne gniazda wypełnione pieczarkami i serem. Ich smak na pewno Cię zachwyci.

Potrzebujesz:

  • 800 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny (lub ich mieszanki)
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 100 g twardego sera
  • sól, mielony czarny pieprz,

Przygotowanie:

1 cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mielonego mięsa. Wbij jajko, przypraw i wymieszaj. 

Drugą cebulę umyj, pokrój na mniejsze półpierścienie i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś razem na średnim ogniu.

W międzyczasie zetrzyj twardy ser na tarce o dużych oczkach.

Posmaruj odrobiną oleju formę do pieczenia. Z masy mięsnej uformuj średniej wielkości gniazda.

Najpierw utwórz dłońmi kulki, a po ich środku zrób wgłębienia. Napełnij startym serem, ułóż pieczarki i przykryj drugą warstwą startego sera.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 35 minut. 

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!