Prosty przepis na delikatny rozmarynowy chlebek z cienką chrupiącą skórką. Każdemu się uda.

Robienie domowego chleba zyskało ostatnio na popularności. Wielu z nas docenia smak i walory zdrowotne domowych wypieków.

Dzięki temu przepisowi przyrządzam przepyszny i aromatyczny chleb we własnej kuchni!

Składniki

  • Mąka pszenna – 3 szklanki
  • Mąka kukurydziana – 2 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Rozmaryn – 1 łyżka
  • Sól – 1,25 łyżeczki
  • Czarny pieprz (mielony) – 0,25 łyżeczki
  • Drożdże instant – 0,5 łyżeczki
  • Woda – 1,5 szklanki

Przygotowanie

W dużej misce połącz mąkę, czosnek, posiekane świeże liście rozmarynu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i drożdże. Dodaj wodę o temperaturze pokojowej i zagniataj ciasto przez około 30 sekund.

Zamknij miskę szczelnie folią i pozostaw ciasto na około 18–24 godzin w temperaturze pokojowej.

Nasmaruj np. żeliwną patelnię olejem roślinnym i posyp mąką kukurydzianą. Z ciasta uformuj okrągły kawałek i umieść go na przygotowanej patelni, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż ciasto się podwoi swoją objętość.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż patelnię z ciastem i piecz przez 30-40 minut, aż do uzyskania złotej skórki skorupa.

Mojej rodzinie chlebek najlepiej smakuje na ciepło. Skórka jest chrupiąca, a zapach rozmarynu jest bardzo delikatny. Pasuje idealnie np. do zupy pomidorowej. Smacznego!