Pyszną sałatkę z jajkami i kiszonymi ogórkami. Obłędny smak. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Sałatka jajeczna to danie, które zna każdy. Jest idealna na imprezę, jak i do kanapek. Jej smak i prostota zachwyci każde, jednak tak jak w przypadku rosoły, w każdym domu przepis na te danie jest inny. Te dwa przepisy powinny trafić w gusta każdego. 

Do przygotowania pierwszej sałatki potrzebujemy:

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 20 gram majonezu
  • 15 gram musztardy francuskiej 
  • 2 małe ogórki kiszone lub 1 duży 
  • koperek
  • sól i pieprz według uznania

Ugotowane jajka należy pokroić w dużą kostkę lub delikatnie rozgnieść widelcem w misce. W innej misce przygotowujemy sos, mieszamy majonez  z musztardą, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.  Ogórki kiszone także należy pokroić w duże kawałki i wymieszać z jajkami.

Potem dodać wcześniej przygotowany sos i wymieszać. Jeśli potrzeba można jeszcze doprawić solą i pieprzem.  Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę kalorii można zamienić majonez na jogurt lub kwaśną śmietanę.  Teraz przejdźmy do przepisu drugiego, który jest równie pyszny. 

Do przygotowania drugiej sałatki potrzebujemy:

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 100 gram twardego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • rukolę (według uznania)
  • 20 gram kwaśnej śmietany 
  • 15 gram musztardy francuskiej
  • koperek 
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz według uznania

Tak jak w pierwszym przepisie musimy pokroić ogórki i jajka w dużą kostkę. Następnie ścieramy ser, a rukolę myjemy i osuszamy.

Pietruszkę i koperek siekamy drobno. Wszystko umieszczamy w misce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki mieszamy i dodajemy śmietanę, musztardę oraz sól i pieprze. 

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!