Przepis na pyszną polędwiczkę wieprzową: Wychodzi zawsze soczysta, z aromatycznymi dodatkami zwali Cię z nóg.

Szukasz ciekawego przepisu na sycący obiad? Ten będzie idealny. Doskonała polędwica wieprzowa z aromatycznymi dodatkami zwali Cię z nóg.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg schabu
  • 10 g soli
  • 5 g mielonego, czarnego pieprzu
  • 5 g majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • 400 g kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty (zależnie od preferencji)

Zabieramy się do przygotowania.

Schab nacinamy jak na zdjęciu, nie przecinamy do końca, jedynie z wierzchu.

Mięso solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w półpierścienie, boczek kroimy w plastry. Kiedy już są pokrojone, wkładamy je do nacięć w mięsie.

Następny krok zależy od Twojego wyboru, jeżeli zdecydowałeś się na ogórki kiszone, pokrój je w plastry i również włóż do szczelin w mięsie. Jeśli jednak wybrałeś kapustę, ułóż ją w naczyniu wokół mięsa.

Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, przez około 40 minut. Wyciągamy i wszystko gotowe!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!