Znikają ze stołu w kilka chwil. Niezwykle smaczne makowe ślimaczki – sprawdzony przepis.

Makowe ślimaczki, bo tak nazwane są te przepyszne ciasteczka to idealny wybór dla tych co lubią ciasto drożdżowe w połączeniu z makiem.

W wykonaniu nie sprawiają większych problemów. Do wykonania ślimaczków potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 100 g margaryny
  • 1 łyżkę oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g maku
  • 260 g chałwy
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru

Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru i wodą. Po kilku minutach dodajemy ciepłe mleko, pozostałą część cukru i olej. Do wymieszanych składników wlewamy roztopioną margarynę, cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz 2 jajka. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przechodzimy teraz do wykonania masy makowej. Na wrzącą wodę wsypujemy mak i gotujemy go. Po 10 min. odlewamy wodę przez sitko. Mak umieszczamy w pojemniku blendera wraz z chałwą i mieszamy do połączenia się składników w zwartą masę.

Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy podrośnięte ciasto i dzielimy go na kilka części. Każdą z nich rozwałkowujemy na owalny kształt ok. 0,5 cm. Nakładamy na to część masy i zwijamy w rulon. Kroimy w poprzek na małe, równe części.

Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Blachę smarujemy olejem i układamy ciasteczka, zachowując odstępy (ciasto drożdżowe rośnie). Jajko mieszamy dokładnie z cukrem i smarujemy każdy ślimaczek z góry.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 20 min. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!