Sernikowy strudel w kilka chwil na stole: Połącz wszystkie składniki i do piekarnika. Sprawdzony przepis

Prosty przepis na niezwykle aromatyczne ciasto z twarogiem.

Szybki w przygotowaniu, a niesamowity smak sprawiże zakochasz się od pierwszego kęsa.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Masa twarogowa:

  • 3 opakowania twarogu,
  • 500 ml mleka,
  • 1 jajo,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Opcjonalnie:

  • suszone owoce,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie składniki. Następnie połowę mieszanki przełóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Do drugiej miski wrzuć twaróg, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz jajko. Całość zmiksuj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu.

Całą masę przełóż do blachy, żeby pokrywała wsypaną wcześniej mieszankę. Na masę wyłóż owoce oraz rodzynki według uznania, a następnie przełóż pozostałą częścią mieszanki  mąki, cukrów i proszku.

Na koniec równomiernie ułóż pokrojone na kawałki masło, które podczas pieczenia rozpuści się na całej powierzchni, pokrywając wyłożoną mieszankę.

Piecz ciasto przez 30 do 40 minut, w temperaturze 180 stopni.

error: Treść zabezpieczona !!