Nie robię osobno mięsa i przystawek, wszyscy proszą o ten przepis: pyszne udka i ziemniaki z jednego naczynia

Pieczone udka z kurczaka z warzywami to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. Spróbuj, a zakochasz się w tym smaku.

Szybkie i banalnie proste danie, z którym poradzi sobie dosłownie każdy!

Potrzebujesz:

  • 6 sztuk ud z kurczaka
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 kostki rosołowej (najlepiej domowej)
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 różnego koloru papryki
  • 1 większa czerwona cebula

Przygotowanie:

Umyj i osusz uda z kurczaka, a następnie zrób nacięcia na skórce. 

Dodaj wszystkie przyprawy do kurczaka (łącznie z pokruszonymi kostkami rosołowymi).

Dodaj 2 łyżki oleju i dobrze wymieszaj.

Odstaw na co najmniej 30 minut (albo na całą noc).

Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę i paprykę.

Ułóż warstwę warzyw w naczyniu do pieczenia, a na ich wierzchu ułóż na udka z kurczaka.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 minut – pierwsze 30 minut danie piecz przykryte folia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!