Smak mile zaskoczył mnie i gości. Prosta szarlotka z kwaśną śmietaną.

Kiedy, jeśli nie teraz, czas przypomnieć sobie liczne przepisy na wypieki z jabłkami.

Czy to chrupiące, czy miękkie jak babciny uścisk. Osobiście szarlotka kojarzy mi się z jesienią i opadaniem liści. Chcę owinąć się kocem, wziąć książkę i zjeść każdą linijkę mojego ulubionego smakołyku.

Podczas gdy koleżanki nie mogą znaleźć swojej wymarzonej szarlotki, ja piekę prostą szarlotkę z kwaśną śmietaną. Danie, które nie wymaga wiele czasu i wysiłku, z roku na rok cieszy moją rodzinę smakiem. Plastry smakołyków podaję z gorącym kakao. Chcę, żeby moje dzieci zapamiętały w ten sposób swoje dzieciństwo.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 0,5 kg mąki
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 15 g cukru waniliowego
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier, cynamon, sól do smaku

Przygotowanie:

Przede wszystkim przygotujmy ciasto. Wbij jajka do głębokiej miski. Posyp je cukrem i wymieszaj trzepaczką. Dodaj szczyptę soli i roztopione masło. Zamieszaj ponownie. Teraz dodaj do mieszanki śmietanę i wanilię. Mieszaj składniki, aż będą gładkie. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiej je do miski z płynną masą. Zagnieść jednorodne ciasto.

Jabłka obrać ze skórki i rdzeni. Miąższ pokroić w plastry lub duże kostki. Dodaj jabłka do ciasta, wszystko wymieszaj. Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Wylej na nią ciasto, rozprowadź równomiernie na powierzchni. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Czas zależy od wielkości blachy. W każdym razie gotowość do pieczenia można sprawdzić wykałaczką. Gotowe ciasto pozostaw na kilka minut do ostygnięcia i podawaj.

Przed pokrojeniem w kostkę posyp szarlotkę mieszanką cukru pudru i cynamonu. Przy okazji możesz zastąpić jabłka w przepisie jagodami. Ale najpierw trzeba je posypać skrobią, aby sok pozostał w środku. Czy uważasz, że nasze wypieki mogą być godnym zamiennikiem szarlotki? Podziel się swoją opinią!